start shopping

maandag 1 maart 2010

Aaarch draadbreuk!!

Allereerst een mededeling, Mochten jullie de foto's wat groter willen zien? Dan even erop gaan staan met je muis en klikken. De foto komt dan in een nieuw scherm groot tevoorschijn. Wil je ook dit scherm waarop je aan het lezen bent eronder houden? dan even tijdens het klikken de ctrl toets van je toetsenbord ingedrukt houden. Dit geld voor heel veel blogs.

Een draadbreuk, niet omdat de schering draden niet sterk genoeg zijn maar omdat ik met mijn schuitje erachter bleef haken en dacht, even doorduwen!
Nou ja, kan ik jullie mooi laten zien hoe ik dit opgelost heb.
Omdat de schering 10 meter is en ik dat wel heel lang vind heb ik de draad aan de achterkant vanaf de achterboom afgewikkeld om hem zo langer te maken.

dan pak ik een speld en steek die in mijn weefwerk, ik wikkel de draad er in een achtje omheen.

Nadat ik dan weer een cm of 10 heb geweven, knoop ik de twee draden netjes aan elkaar precies tussen de inslagen in . De loshangende draadjes weef ik nadat het werk van het getouw afgehaald is tussen de rest van de schering in. Daar zie je dus niks van terug.

Dacht ik gister ineens, wat wiebelt mijn getouw toch!  Zie ik dat er een schroef gewoon helemaal losgedraaid is. Tja, dat krijg je met al die harde klappen tegen zo'n voddenkleed.

Tijdens het weven gebruik ik een strekker, dit voorkomt dat het kleed tijdens het weven intrekt. Het is de eerste keer dat ik dit doe en ik moet zeggen het bevalt me wel aardig. Ik denk dat ik het bij dunnere stoffen niet nodig ben, maar in dit geval is het heel handig. Je kunt ook zien dat ik de strook stof in boogjes leg, ook dit is om intrekken te voorkomen. De stof moet de ruimte hebben om tussen de draden te gaan zitten.

En dan nog een trucje om de zijkanten netjes te krijgen. Draai de strook stof aan de einden een beetje in elkaar. Ik moet daarvoor steeds mijn vinger een beetje nat maken anders ben ik de grip op de stof kwijt . Maar het werkt wel!

3 opmerkingen:

 1. Pictures really do say a thousand words and even though I can't read your comments I think I can follow along. Seems that weavers everywhere mend a broken warp thread using the same method and here in North America we call the way you lay in your weft "bubbling". I've never twisted my weft at the edges before and it's something I'll certainly try. Really good post!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Alweer zo'n slimme tip.
  En dat je getouw uit elkaar rammelt, wat een stunt. Ik vraag me af of ik ooit zo'n kleed op mijn 'Davidje' zou kunnen weven?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Thank you for your comment ,your blog is verry interessting . I have a Leclerk Artisat and a Glimåkra Ideal lomm too both with direkt warping.

  Viele Grüsse Patricia

  BeantwoordenVerwijderen