start shopping

zondag 21 februari 2010

Direkte schering maken.

Als ik met een nieuw project begin maak ik altijd een soort van weefbrief. Ik teken voor mezelf het aantal vakjes op mijn achterboom uit en hoe ik de verdeling van de schering wil hebben. Dan reken ik uit hoeveel garen ik nodig ben enz.

Daarna worden de klossen garen opgewonden. Ik laat ze door mijn spanningsbox lopen omdat daar een teller opzit en zo kan ik bijhouden hoeveel meter er op de klos gaat. In dit geval 8 klossen met 132 meter ecru en 8 klossen met 264 meter blauw.

De klossen gaan op het klossenrek en het rek word achter het weefgetouw gezet. De spanningsbox gaat achterop het getouw en de draden worden er door heen gehaaldDan kan het opbomen beginnen. Het is een leuk klusje maar omdat mijn getouw niet zo heel groot is sta ik er nogal ongemakkelijk bij. Dus ik doe het stukje bij beetje. Gisteravond had ik de ecru al gedaan en vandaag is het blauw erbij gekomen
Net zolang doorgaan tot alle vakjes vol zitten . Per vak zit er 10 meter schering op, dus voorlopig kan ik weer vooruit. Omdat je bij een direkte schering geen kruislatten hebt en je wel je draden op volgorde wilt houden plak je elke keer het stukje wat je gedaan hebt af met afplakband. Zo blijven de draden mooi op volgorde liggen en kun je ze bij het inrijgen ook in de goede volgorde houden.


Een mooi gezicht zo'n volle achterboom. Dit is de eerste keer dat ik de hele breedte gebruik. Ben benieuwd of dat ook zwaarder trapt.
Morgen kan het inrijgen beginnen.

4 opmerkingen:

 1. Can't wait to see how this turns out!! I really like the blue and ecru color combination!

  Good luck threading!

  Sue

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hé Giny, indrukwekkend hoor! ik begrijp dat je een kleed gaat weven. Welk materiaal heb je voor de ketting? en hoeveel draden/cm? Ik ben reuzebenieuwd. Je weet: ik heb nog nooit een kleed geweven. Leerzaam. Wel heb ik ook een directe schering (maar geen klossenrek) op de Spring. Ik scheer op de tafelmolen in secties van een aantal cm's en boom die één voor één tussen de scheidingspennen op. Ik breng wel kruislatten aan ná het opbomen. Leuk om samen de verschillen eens op/uit te zoeken.
  Goeie help, 10 meter. Wat ben je van plan??!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heftig, zo'n directe schering. Ik was er altijd al benieuwd naar moet ik zeggen. Ik hoop dat je foto's blijft maken want hoe dat doorrijgen zonder kruislatten gaat kan ik me nog niet helemaal voorstellen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Tja Marion, daar zeg je zo wat. Dát is wat ik mij ook afvraag. Hoe rijg je door Giny, zonder de hulp/steun van de kruislatten?

  BeantwoordenVerwijderen