start shopping

vrijdag 15 maart 2013

V-Shawl weven / V-Shawl weaving

 Met het prachtige Wollmeise lace garen ben ik aan mijn V-Shawl project begonnen. I started my V-Shawl project with the beautiful lace yarn from Wollmeise
Het is een dubbel weefsel . Je krijgt dus tijdens het weven twee lagen. Je weeft met twee schuitjes 1 voor de bovenste laag en 1 voor de onderste laag. This is a double weave so while weaving you get 2 layers you use 2 shuttles one for the top layer and one for the bottom.
 Na ongeveer 80 cm geweven te hebben ben ik begonnen met het weven van de V. Hiervoor knip je steeds 2 draden van de schering los en die gebruik je als inslag, de draad van de bovenste laag word in de onderste laag geweven en de draad van de onderste laag in de bovenste laag zodat die V die je aan het weven bent dicht is aan 1 kant.
After about 80 cm weaving I started with the V. For this you have to cut 2 warp threads and use them as weft. the top warp thread goes into the bottom layer , the bottom warp thread goes into the top layer. 

 En weer een stukje verder. and a bit more V.

 Maar toen....... Mijn vriendin en ik besloten om het samen te doen, zij knippen ik weven. Goed idee dachten wij. Eerst deden we steeds 2 draden tegelijk maar toen bedachten we dat we wel wat meer draden los konden knippen en dat zij die dan gewoon vast hield achter het getouw. Dit moet je dus echt niet doen! Want dan word het dus lelijk! We zijn er dan ook heel snel weer mee opgehouden ;-)
But than..... my friend and I did this together. and we decided that it would be faster to cut some more threads at once instead of just 2 she held them in her hands behind the loom. Don't ever do this! on the picture you can see what happened. So we stopped this very fast.
 Het eindresultaat!
The final piece!
 Wat heb ik hiervan geleerd? De sjaal in zijn geheel vind ik zelf iets te klein. Ik had 50 cm breed opgezet maar de volgende word zeker 60 . Ook is 80 cm net aan de korte kant omdat ik nu de voorste stukken niet lekker om mijn nek kan slaan als het kouder is.
Ik moet een draad aan het geweven stuk van de V maken naar achter toe om het mooi strak te houden en alleen steeds 2 draden tegelijk afknippen en verweven.
En tijdens het weven van de V echt heel zacht aanslaan, tegen het eind haast niet omdat het vreselijk intrekt.
Al met al vind ik het zelf wel een heerlijke sjaal geworden. Als je hem over een jasje draagt fleurt je hele jas ervan op. Op de achterkant heb ik een versiering gemaakt zodat je het lelijke stukje niet meer ziet.

What did I learn here? I think the shawl could be a bit bigger so the next one will be just that. While weaving the V I have to make a thread on the woven part to the back of the loom to keep it tight.
Never cut more than 2 threads a time for weaving in. 
and beat really soft...
I do like this shawl it is nice and soft and if you wear it on a jacket your whole jacket looks different.
on the back I made an embellishment to cover up the bad purple part....

3 opmerkingen:

 1. Wow, Giny, wat een prachtig experiment en wat fijn dat je het zo duidelijk verteld in deze post. Ik heb nog nooit op deze manier een sjaal geweven en weet ook niet of ik het ooit zal doen maar mocht ik er ooit aan beginnen zal ik zeker dit blogje eerst nog een keer lezen.
  Buiten dit alles vind ik je sjaal ook gewoon heel erg mooi.

  Fijn weekend.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je Marion, ik vond het ook heel erg leuk om te doen, de schering voor een tweede ligt al klaar ;-)

   Verwijderen
 2. En wat zo leuk is: ik heb deze sjaal in het echt gezien. Ik herkende hem tijdens het reisje dat we vandaag hadden naar het textielmuseum in Tilburg, waar we met de drie Friese weefkringen per bus naar toe geweest zijn. Net een schoolreisje.
  Giny, leuk dat ik je ontmoet heb. Nu heb ik tenminste een beeld bij deze blog en ken ik het verhaal van Gjeani. Bedankt voor de thee en het lekkers. Hartelijke groet van Willemien.

  BeantwoordenVerwijderen