start shopping

woensdag 13 juni 2012

Canadees productie wiel/ Michael Cadorette

 Al een hele tijd was ik op Ravelry lid van de CPW groep, Canadees Production Wheel. Ik zat me te verlekkeren aan die prachtige grote spinnewielen die op mooie foto's voorbij kwamen.
Tot er op een gegeven moment een te koop stond in Stratford ontario. Laat daar nou familie van mij wonen!
Ik mijn nicht gemaild en die is voor me gaan kijken en heeft hem meteen maar gekocht. Voor veel minder dan er eigenlijk voor gevraagd werd.

Nu nog bekijken hoe ik het wiel van Canada naar Nederland kon krijgen.
Laat nou mijn dochter op stage naar Ontario gaan! Gisteren kwam ze weer thuis en wat bracht ze mee? Juist het mooie wiel. Ze had haar ticket ge upgraded met 60 dollar zodat ze meer bagage mee mocht nemen en bovendien in het vliegtuig verwent werd met een glas champagne, een warm dekentje die ze mee mocht nemen en een plaats in het vliegtuig die ze zelf mocht uitkiezen. Wat wil je nog meer? 

Mijn neef heeft het wiel uit elkaar gehaald en in een grote doos gestopt . Omdat de koffer vol zat zaten in deze doos ook nog kledingstukken van mijn dochter en veel bubble plastic en piepschuim stukjes. Alles is mooi heel overgekomen. Ik ben er heel blij mee.

Het wiel is een Michael Cadorette wiel. Deze man was een spinnewiel maker in St Hyacinte Quebec Canada en is geboren in 1853 en gestorven in 1929. Voor zijn dood heeft zijn zoon Philias de zaak overgenomen. Helaas zit er op mijn wiel geen stempel meer, dat heeft een ijverige opknapper er waarschijnlijk afgeschuurd.
Hoe ik dan toch weet dat het een Michael Cadorette is? Op internet is veel te vinden over deze spinnewielen en over de makers ervan. Ook op Ravelry is veel informatie te vinden in de CPW groep en deze dames hebben me overtuigt dat het een echte Michael is.

Ik vind het heel byzonder zo'n oud wiel te bezitten en ben heel benieuwd naar de geschiedenis van mijn wiel. Het enige wat ik weet is dat de verkoper zijn grootouders het wiel meegenomen hebben vanuit Quebec naar Ontario. De rest zal altijd wel een mistery blijven.

Hier zit een ingelast stukje in het wiel.

de vlucht is ook heel mooi gerepareerd door iemand, die is ooit eens afgebroken geweest.


Het is een tilt tension wheel wat betekend dat de spanning geregeld word met het gietijzeren stuk wat je onder de vlucht zit, daar zit een schroef en dan draai je de boel wat verder naar links of rechts.

Het mooie grote (75cm doorsnee) wiel.

En dit is haar in alle glorie.Wat een joekel he!!
Maar ze spint echt heel relaxed en lekker. Ik moet alleen nog longdraw leren spinnen want dat is wat je op dit wiel eigenlijk zou moeten doen. Dan kun je namelijk heel snel en heel dun spinnen.

6 opmerkingen:

 1. Ohhhhhh, wat is tie M*O*O*I......wat een boffer ben je met een wiel met zo,n verhaal er achter.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Een prachtig spinnewiel; heel imposant. Als ie het goed doet is het helemaal geweldig. En wat heeft dat wiel al veel meegemaakt.......
  Heb je blog pas ontdekt en ik ga je volgen... Weer iemand die ook weeft en een weblog bij houdt; dat komt niet zo veel voor in Nederland, maar ik heb nu echt een aantal enthousiastelingen gevonden..... Zelf ben ik weer begonnen met weven en spinnen toen ik niet meer buitenshuis werkte.. Heerlijke hobby. Groeten van Willemien út Fryslân, maar dan aan de andere kant....

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wow, Giny, wat een wiel!
  Heel bijzonder verhaal ook. Prachtig.
  Nu maar veel spinnen 'gelukkig' is het nog steeds geen zomer......

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. en als het wel zomer is sleep ik hem mooi mee naar buiten ;-))

   Verwijderen
 4. Wat een prachtig wiel! Spinnen blijft een heerlijke bezigheid.

  BeantwoordenVerwijderen